Neurogene spraak- en taalstoornissen

Wat zijn neurogene spraak- en taalstoornissen

Neurogene taal- en spraakstoornissen kunnen voorkomen als gevolg van een niet-aangeboren hersenletsel (vb. hersenbloeding, herseninfarct …) of een neurodegeneratieve aandoening (vb. ziekte van Parkinson, dementie …)

Soorten stoornissen

Afasie is een verworven taalstoornis dat zich kan uiten op verschillende taalmodaliteiten (schrijven, lezen, spreken, begrijpen). De ernst van de stoornis wordt bepaald door de locatie van het letsel.

Dysartrie is een hoorbare spraakstoornis waarbij de spraakverstaanbaarheid in verschillende mate kan aangetast zijn. Deze stoornis heeft invloed op de articulatie, ademhaling, stemgeving, resonantie en intonatie.

Verbale apraxie is een stoornis die zorgt voor moeilijkheden in de programmering van de articulatiebewegingen en bijgevolg ook tot spraakmoeilijkheden leidt.

Hoe gaan wij te werk

Na uitgebreid onderzoek naar de communicatieve mogelijkheden van de cliënt wordt een therapieplan opgesteld met als hoofddoel het optimaliseren van de communicatie. De cliënt bepaalt hier vaak zelf doelen die voor zijn/haar functioneren belangrijk zijn. Dit natuurlijk in samenspraak met de therapeut. Ook de omgeving zal hier een belangrijke rol in spelen en wordt nauw betrokken bij de therapie.